Schil de pompoen en ontdoe hem van de zaden. Bewaar de zaden, deze kun je namelijk roosteren (eiwit bron!) Zie notities onderaan
Snijd de pompoen door de helft en in stukken van ongeveer 2 cm. De andere helft kun je bewaren voor een ander recept. Kook de pompoenstukken gaar in zo'n 30 minuten
Doe in een kom de havermeel, suiker, pumpkin spice kruiden, bakpoeder en bakingsoda en mix het door elkaar. Verdeel dit hierna in 2 aparte kommen. Doe in 1 van de kommen 25gr cacaopoeder
Mix in een blender of keukenmachine de gekookte pompoen tot een puree en voeg hier de melk, speculoos en vanille extract bij. Mix alles tot een glad geheel. Verdeel de puree evenredig over de 2 bakjes en meng dit met de droge ingrediënten tot 2 beslagjes. Meng de stukjes chocolade door het donkere beslag.
Schenk eerst het donkere beslag over in een ingevette of met bakpapier bekleedde ovenschaal van +/- 22 x 22 cm en hierna de oranje eroverheen. Bak de brownie af in zo'n 35 minuten op 180 graden. Check na de baktijd even met een saté prikker of de binnenkant niet te nat is. Verleng in dat geval de baktijd steeds met 10 minuten.