Deze zoete vegan chowder is écht de bomb! Makkelijk om te maken, of om mee te nemen naar je werk en zowel koud als warm te eten. Dit recept is ontstaan toen een oud-collega een paar jaar geleden “chowder” meenam naar het werk. Hij vroeg me of ik wat van de zoete chowder wilde proeven. Hier zei ik geen “nee” tegen! Ik kende het niet, maar sta altijd open voor nieuwe smaken. Mijn moeder zei vroeger nog wel eens “je weet niet of je iets lust of niet, als je het nog nooit hebt geproefd”.

Vlees eruit, planten erin!

Mijn smaakpapillen werden erg gelukkig van deze chowder! Ik vroeg hem dan ook om het recept om het thuis een zelf te maken. Wel vond ik het recept nog iets te pittig voor mij, dus heb ik het in de afgelopen jaren een beetje “verbouwd” naar een recept welke ik nog steeds met regelmaat maak. Nu sinds ik plantaardig ben gaan eten moest ik nog wat aanpassingen doen, zoals het vlees eruit te laten en de kookroom te vervangen voor een plantaardige variant. Hiervoor gebruik ik zelf de Haver cuisine BIO van Oatly voor, omdat ik deze érg lekker vind (non-spon).

Easy peasy

Deze chowder is heel makkelijk te maken en staat binnen no-time op tafel. Hij is zoet en heeft een dikke structuur die je een beetje aan “snert” doet denken. Dat maakt deze chowder dan ook erg geschikt als maaltijdsoep én is deze chowder helemaal VEGAN! Naanbrood is hierbij een erg lekkere toevoeging.

Zoete Vegan chowder

Vegan sweet patato chowder

Totale tijd 40 min
Gang Lunch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 3 zoete aardappelen
 • 2 iets kruimige aardappelen
 • 2 grote wortelen (bijv. bospenen)
 • +/- 140 gram mais
 • 1 ui
 • 2 tabletten groeten bouillon
 • 2 teentjes knoflook
 • 70 ml plantaardige kookroom
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 1/3 theelepel zwarte peper

Instructies
 

 • Snijd alle groenten in grove stukken
 • Verhit een pan met wat olie en fruit de ui tot hij glazig wordt. Voeg hierna de knoflook toe en fruit deze even kort mee. Voeg hierna de gesneden aardappelstukken en de wortelen toe en bak deze even een paar minuten mee
 • Voeg de groentebouillon, mais en water toe tot alle groenten nét onder water staan. Let hierbij op, hoe lager het wat staat des te dikker de soep wordt. Wil je het toch dunner? Dan kun je naderhand altijd nog water toevoegen
 • Breng het geheel zachtjes aan de kook voor zo’n 20 á 30 minuten. Haal ongeveer 1/3e van de inhoud uit de pan en mix dit met een staafmixer of blender helemaal fijn. Doe dit erna weer terug in de pan en roer het geheel goed door
 • Voeg hierna de kruiden toe en meng de kookroom door de chowder

Notities

Deze soep kun je tot 3 dagen in een afgesloten bak in de koelkast bewaren of invriezen