Het is wereld ei dag. Ja, overal is tegenwoordig een speciale “dag” voor. Beetje over de top wat mij betreft, maar waar moeten bloggers anders over schrijven he? En “dont get me wrong”, ik vind het goed dat voor bepaalde zaken aandacht wordt gevraagd. Maar deze hele specifieke valt me zeer op.

Al jaren wordt in de (vooral) Aziatische landen op de 2e vrijdag van oktober Wereld Eidag gevierd. Een ei wordt daar vooral gezien als belangrijk en gezond voedingsmiddel wat bovendien makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop is. Aan de wereld eidagen is in Nederland tot 2007 vrijwel geen aandacht besteed en daar brengt de Stichting Wereld Eidag, opgericht in 2008, verandering in. (bron: wereldeidagen.nl)⁠

What about the kip?

Nu begrijp je al wat een vegan hierover te zeggen heeft. Juist ja, wat about the kippen die deze eieren leggen? Ja, daar wordt niet over gesproken en die hebben geen “speciale dag”. Zij moeten eieren leggen, zodat de mens deze af kan pakken en dagelijks kan nuttigen. En dan ook nog op speciale dagen – zoals een wereld ei-dag, kan gebruiken om ook nog eens extra aandacht te geven aan deze vreselijke industrie.

Een veel te kort leven

Misschien goed om te beseffen wanneer je een ei in je mond steekt, dat als de kippen ongeveer anderhalf tot twee jaar oud zijn, hun eierproductie daalt en bijgevolg dus ook de winst voor de fokker. De kippen worden afgevoerd naar het slachthuis en vervangen door nieuwe, jonge legkippen.⁠


Haantjes door de versnipperaar

Een ander wreed aspect van de eierindustrie is het massaal doden van haantjes. Vrouwelijke kuikentjes die geboren worden uit eieren, worden geleverd aan legbedrijven, maar de mannelijke kuikens hebben geen economisch nut omdat ze geen eieren kunnen leggen. Deze haantjes worden vergast of versnipperd zodra ze uit het ei komen. Op jaarbasis worden in de Europese eierindustrie ruim 320 miljoen haantjes afgemaakt (bron: animalrights.nl) ⁠

Wereld eet geen ei dag

Er zou een wereld eet geen ei dag moeten komen! De bovenstaande feiten zouden voor zich moeten spreken om geen ei meer te willen nuttigen. En dat hoeft ook niet!

Omelet recept zonder ei

Om toch te kunnen genieten van eier-recepten zonder gebruik te maken van ei, heb ik hier een recept voor je van een een heerlijke omelet! Zonder dierenleed, mét kikkererwtenmeel!

Kikkererwten omelet

Omelet van kikkererwtenmeel

Totale tijd 10 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Dutch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 60 gram kikkererwtenmeel
  • 2 eetlepel edelgistvlokken 
  • 1/2 theelepel kala namak
  • 1/3 theelepel kurkuma
  • 120 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie om in te bakken

Optioneel:

  • champignons, ui, tomaat fijn snijden en aanbakken voordat het in het omelet beslag gaat

Instructies
 

  • Mix de ingrediënten in een kom en mix alles met een garde, tot er geen klonten meer aanwezig zijn
  • Optioneel: wil je wat extra's in je omelet? Nu is het de tijd om eventuele groenten aan te bakken en erna door het beslag te roeren.
  • Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en schenk het beslag in de pan. Bak de omelet ongeveer zo'n 5 minuten tot de bovenkant van het beslag droog is. Let op, het draaien zul je heel voorzichtig moeten doen om te voorkomen dat hij breekt.
Trefwoord omelet, ontbijt