Of het nu Koningsdag is, Kerst, je verjaardag of gewoon een dag zoals elke dag. Een tompoes gaat er altijd in! Elke vulling is anders, dat maakt het juist leuk om alle verschillende type tompoezen te proeven. Ik heb een vegan tompouce gemaakt met custard vulling. Lees gauw verder om te zien hoe je zelf in nog geen 45 minuten tompoezen maakt!
Niet van Tom Poes, maar van Klein Duimpje
De naam tompoes komt vermoedelijk van Klein Duimpje, deze heet in Frankrijk Tom Pouce (Tom Duim). Het verhaal van Klein Duimpje die kruimels op zijn weg van huis strooide om de weg weer terug te vinden zou slaan op het eten van een tompoes, wat veelal niet zonder dat het kruimelt, door het bladerdeeg.

Vegan Tompoes
Ingrediënten
- 6 plakjes vegan bladerdeeg
- 50 gram custard
- 250 ml amandelmelk
- 250 ml soja of haverroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 75 gram suiker (kokosbloesem, erythritol, of gewone suiker)
Glazuur
- 80 gram poedersuiker
- 1,5 eetlepel wortel- of bietensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de 6 plakken bladerdeeg op een bakpapier en snijd ze doormidden, zodat je 12 langwerpige stukken hebt. Prik met een vork zoveel mogelijk gaatjes in het bladerdeeg. Doe de bladerdeeg voor +/- 12 minuten in de oven tot ze licht goudbruin zijn.
- Meng de custard met ongeveer de helft van de amandelmelk en roer het goed door met een garde tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn.
- Doe de suiker, de vanillesuiker, de room en de rest van de amandelmelk in een pannetje en laat dit warm worden (het hoeft niet te koken). Wanneer het warm is geworden voeg je het custard-mengsel toe en roer een paar minuten, met een garde, goed en stevig door zodat er geen klonten ontstaan. Laat de custard hierna afkoelen. Meng in de tussentijd de poedersuiker met het wortel- of bietensap tot een glazuur.
- Vul een spuitzak met de custard en verdeel de custard over 6 bladerdeeg helften. Dek ze af met de overige 6 helften. Smeer op de bovenkant van de tompoes het glazuur en laat de tompoezen minimaal een uur afkoelen in de koelkast voordat je ze opeet.