Gebak

Deze Vegan NY cookies zijn zo makkelijk te maken, dat je ze elke dag wilt eten!

NY vegan cookie

NY cookies zijn wel dé grootste hype van de afgelopen paar jaar lijkt wel. Online zijn ze in elk geval in grote getale aanwezig. Waarschijnlijk in New York ook waar ze hun naam aan te danken hebben, maar daar kan ik helaas niet over meepraten. Ik heb ze dáár in elk geval nog niet gehad.

Maar dat hoeft ook niet, want hierbij deel ik graag een makkelijk recept met je om dezelfde smaaksensatie te proeven, alleen dan wat dichterbij huis 😉

50% minder suiker

Deze NY cookies zijn vegan en ook nog een 50% minder suiker, doordat de helft is vervangen door erythritol. Helaas is het me nog niet gelukt om smakelijke suikervrije NY cookies te maken, maar met wat trial & error gaat het me ooit een keer lukken en dan zul je die zeker hier op deze site terug zien komen in een nieuwe blog!

Trash can cookie

Je kunt een NY cookie vrij “plain” maken maar je kunt ook helemaal “berserk” gaan! Je kunt het zelf zó gek maken dat je alles wat je van een feestje overhebt, zoals chips, M&M’s en zoute sticks door het deeg spatelt en dan noem je hem een “trash can cookie”. Ja, ik heb het niet zelf bedacht, ook dit is een ware hit!

NY vegan cookie

Vegan NY cookies

Baktijd 18 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Snack
Porties 1 cookie

Ingrediënten
  

  • 3 eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 15 gram chocoladedruppels (of gehakte chocolade)
  • 3 gehakte pecannoten of walnoten
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel erythritol
  • 1 eetlepel amandelmelk
  • 1/4 eetlepel vanille extract

Instructies
 

  • Mix de gesmolten kokosolie, bruine suiker, erythritol, amandelmelk en vanille extract in een kom totdat alle suiker is opgelost.
  • Spatel de bloem en bakpoeder door het mengsel tot er een gladde deeg ontstaat.
  • Spatel hierna grofgehakte pecannoten of walnoten en de chocolade hier rustig doorheen. Overmix de deeg niet. Zet de deeg hierna voor minimaal 20 minuten in de vriezer.
  • Pak een ijsschep en maak 4 ballen van het deeg. Als je er nog een vulling in wilt doen zoals chocolade, pindakaas of jam, zorg er dan voor dat je van tevoren theelepels pindakaas en of jam op een bakpapiertje in de vriezer hebt gedaan. Deze kun je dan op dit moment in je cookie deeg stoppen door een bal plat te drukken met je hand en de vulling in het midden te stoppen. Vouw de deeg eromheen dicht zodat er weer een bal ontstaat.
  • Leg de ballen, zonder plat te drukken, op een met bakpapier belegde bakplaat en bak de cookies voor 18 minuten af in de oven (180 graden). Haal de cookies hierna eruit en laat ze afkoelen. Let op: Ze zullen tijdens het afkoelen pas steviger en krokanter worden, dus schrik er niet van als je cookie nog niet “gaar” lijkt te zijn.