Gebak

Deze mini appeltaartjes zijn zo leuk! Ze zijn klein, lekker én vegan!

Vegan Mini appeltaartje

Voor een goed stuk appeltaart kun je mij wel wakker maken! De beste die ik ooit heb geproefd wordt bij ons in de wijk gemaakt door bakkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze appeltaarten worden door horeca in de regio gereserveerd, dus fijn dat hij overal te krijgen is!

Helaas is hij niet vegan, dus voor mij geen overheerlijke appelpunt meer voor mij. Ik denk dat ik ze eens ga voorstellen om een vegan variant te maken 🙂 #ideetje!

Appeltaarten het meest gegeten

Appeltaart is wel een van de meest gegeten taarten op verjaardagen in Nederland. In de normale- of in de kruimelvariant. Als er maar appel in zit 😉

Heel traditioneel is dat wij in Nederland rozijnen verwerken in onze appeltaarten. In 1514 schreef Thomas Vander Noot een uitgebreid recept voor appeltaart in een receptenboek, kun je nagaan hoe lang wij Nederlanders al appeltaarten eten tijdens verjaardagen!

Vegan Mini appeltaartje

Vegan mini appeltaartjes

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Gebak
Porties 6 appeltaartjes

Ingrediënten
  

Deeg

  • 195  gram bloem + extra om te gebruiken tijdens het rollen
  • 1 eetlepel  suiker
  • 1/4 theelepel  zout
  • 120  gram  vegan boter op kamerterperatuur en in blokjes gesneden
  • 1 1/2 eetlepel  koud water

Vulling

  • appels  geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 handje  rozijnen
  • 3 eetlepels  suiker
  • 1/2 handje walnoten of pecannoten klein gehakt
  • 1 eetlepel  maizena
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel  citroensap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een muffinvorm (voor 6 muffins) licht in met bak-spray of wat olie

Deeg

  • Mix de bloem met de suiker en het zout en doe hier de boter bij
  • Kneed met je handen of met een mixer het deeg, totdat de boter helemaal is opgenomen
  • Voeg tijdens het kneden met tussenpozen de 1 1/2 eetlepel water toe
  • Maak een bal van het deeg en verpak deze in huishoudfolie. Leg de deegbal voor minimaal 30 minuten in de koelkast

Vulling

  • Doe alle ingrediënten van de vulling en een kom en meng alles goed door elkaar

Taartjes maken

  • Rol 2/3 van het deeg uit op een in met bloem bestoven werkblad. Gebruik een passende vorm van ongeveer 10 cm (zoals een kom of een mok)om het deeg mee uit te snijden. Snijd 6 cirkels uit het deeg en druk de cirkels in de muffinvorm. Het is niet erg als het deeg erbovenuit steekt. Vul de taartjes met 2 eetlepels vulling per taartje.
  • Rol de rest van het deeg uit en steek kleinere rondjes uit het deeg, of als je creatief wilt zijn snijd je met een pizzasnijder repen en weef je deze tot een rasterpatroon.Steek hierna het geweven deeg uit met een cirkel en leg deze bovenop ieder taartje. Druk het deeg aan de zijkanten iets aan zodat het bovenste deeg tegen het onderste deeg aankomt
  • Strijk de mini taartjes met wat plantaardige melk en strooi hier nog een beetje suiker overheen. Bak de mini taartjes af in 25 minuten op 180 graden
  • Maak na het bakken de mini taartjes rustig los van de vorm door met een mesje de zijkanten los te snijden. Hierna kun je ze er gemakkelijk uithalen
Trefwoord gebak, taart, vegan