Diner Lunch

Toch een beetje op vakantie met vegan Griekse kofta

Wat een tijd hebben we achter de rug! Althans,… we zitten er nog wel een beetje in, met de hoop dat er geen tweede opleving van het coronavirus komt.

Veel mensen hebben hun vakanties opgeschort. Zo ook wij. We zouden naar Frankrijk gaan, maar hebben vrij vroeg gekozen om onze vakantie om te boeken naar een in eigen land.

Voor het eerst als vegan op vakantie

Nu missen we natuurlijk wel alle lokale plantaardige lekkernijen. Ik ben sinds november 2019 pas plantaardig gaan eten en dit zou mijn eerste vakantie worden als plantaardig eter. Ergens vind ik het nu niet zo erg dat ik niet naar Frankrijk ga, omdat het me daar juist heel erg lastig lijkt midden in een mediterrane omgeving waarbij vlees, vis en kaas toch wel de boventoon voeren op Franse menu’s. Nu heb ik nog even een jaartje tijd om te oefenen in eigen land, namelijk Brabant. Ik heb me voorgenomen om op zoek te gaan naar een vegan worstenbroodje 😆 En anders probeer ik er zelf een te maken 😉

Pulled Oats als basis van kofta

Deze vegan kofta is deels van tofu gemaakt en deels van Pulled Oats. Pulled Oats is een super veelzijdige, 100% plantaardige en soja-vrije eiwitbron gemaakt van slechts 5 ingrediënten: haver, tuinbonen, erwten, olie en een klein beetje zout. Pulled Oats koop je bij de Appie of bij de Plus in de smaken Naturel of Tomaat.

Serveertip: maak dit heerlijke naanbrood voor bij de koftas!

Vegan Griekse Kofta

Totale tijd 30 minuten
Gang Diner, Lunch
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

Griekse kofta

  • 125 gram tofu (uitgelekt)
  • 100 gram Pulled Oats
  • 3 lente uittjes
  • 2 theelepel knoflookteentjes
  • 1/2 theelepel chili vlokken
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel smoked paprika
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 eetlepel havermeel
  • Snufje zout

Tzatziki

  • 1 eetlepel vegan mayonaise
  • 3 eetlepel vegan yoghurt
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/3 komkommer
  • Handje munt
  • 1 theelepel olijfolie

Instructies
 

Koftas

  • Verwarm je oven alvast voor op 180 graden. Doe de uitgelekte tofu, Pulled oats in een keukenmachine fijn. Voeg hierna de lente uitjes knoflook, droge kruiden, tomatenpuree en havermeel toe en mix alles nog even samen. Haal het mengsel hierna uit de machine en kneed er 6 koftas van.
  • Bak de koftas in olijfolie of plantaardige bakboter, in een pan, in zon 3 minuten goudbruin. Stop ze hierna in een ovenschaal en bak ze in de oven nog zo’n 15 minuten. Draai ze halverwege de baktijd even om.

Tzatziki:

  • Rasp de komkommer in kleine stukjes en leg deze in een schone theedoek. Knijp het vocht uit de komkommer.
  • Snijd de munt in kleine stukjes en meng alle ingrediënten in een kom.