Gebak

Vegan pompoentaart met cashew-crème

Pompoentaart met cashew crème

Plantaardig eten, maar nog wel genieten van een heerlijke taart? Dat kan! Met deze heerlijke pompoentaart kun je indruk maken op je familie en vrienden!

Deze taart is zelfs glutenvrij en kan “suikervrij” gemaakt worden door de suiker uit het recept te vervangen voor erythritol en de agave of maple-syrup te vervangen voor een suikervrije stroop.

Pompoentaart met cashew crème

Pompoentaart met cashew-crème

Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Gebak
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 70 gram bruine of witte rijstmeel
  • 100 gram glutenvrije havermoutmeel
  • 100 gram bruine of witte suiker (voor suikervrij; gebruik erythritol)
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 1/4 theelepel kruidnagel
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 150 ml kokosmelk
  • 200 ml pompoenpuree
  • 2 lijnzaad-eieren (gebruik 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water, mengen en even laten staan)

Ingrediënten cashew crème

  • 200 gram ongeroosterde en ongebrande cashewnoten
  • 120 ml plantaardige melk
  • 3 eetlepels agavesiroop/maple syrup of suikervrije stroop

Instructies
 

  • Halveer de pompoen, verwijder de zaden, deze kun je namelijk heerlijk roosteren, lees; https://kimmchi.nl/pompoenpitten-roosteren/). Snijd de pompoenhelften in stukken en kook deze in zo’n 20 à 30 minuten op middelhoge temperatuur (je moet er makkelijk een vork in kunnen prikken) Verwarm je oven alvast voor op 200°C
  • Meng de droge ingrediënten in een grote kom; rijstmeel, havermoutmeel, suiker, baking soda en de kruiden.
  • Pureer de afgekoelde pompoen en voeg de de kokosmelk, 2 lijnzaadeieren en appelazijn toe en roer het geheel nog even door totdat alles goed gemengd is.
  • Meng je pompoenmengsel bij de droge ingrediënten en spatel of roer het tot een glad geheel.
  • Bekleed een taartvorm van +-/ 20 cm met bakpapier en smeer de randen in met een plantaardige boter. Schep het mengsel over in de taartvorm en bak deze af in +/- 45 af in het midden van de oven. Haal de taart hierna uit de oven, prik met een satéprikker in het midden van de taart om te kijken of hij droog is van binnen. Laat de taart helemaal afkoelen.

Cashew-créme

  • Laat de cashewnoten minimaal 4 uur weken in een kom met koud water. Heb je hier geen tijd voor? Kook de cashewnoten dan in een laag water op middelhoge temperatuur voor ongeveer 20 minuten koken.
  • Stop de geweekte (indien gekookt, ook afgekoeld) cashewnoten, met eetlepels agavesiroop of maple syrup in een blender en mix het geheel tot een gladde massa.
  • Smeer de crème uit over je taart en decoreer het zoals je wilt. Ik gebruikte als voorbeeld een half handje gebroken walnoten. Eet smakelijk!
    Pompoentaart