Diner

Moeders jachtschotel geveganized

moeders-jachtschotel

Sinds al lange tijd maak ik graag gerechten na van mijn moeder waar ik vroeger veel van hield. Nu ik vegan ben heb ik me voorgenomen om al mijn moeders recepten (die ik lekker vind) te veganizen. Haar nalatenschap op dit gebied vind ik heel belangrijk, zeker voor mijn kinderen, voor als ze er niet meer is.

Het veganizen van recepten is eigenlijk best makkelijk

Het is niet moeilijk om recepten te veganizen. Je vervangt simpelweg elk dierlijk product dat er in recepten zit. Zelfs ei is gemakkelijk te vervangen. Je kunt een egg-replacer kopen in de supermarkt of je vervangt het met banaan, appelmoes, lijnzaad enz.

Jachtschotel klinkt niet diervriendelijk, maar dit recept is dat wel

Deze jachtschotel heeft zijn naam te danken aan het originele recept waarin in deze schotel gebruikt wordt gemaakt van restanten van jachtvlees Totaal niet vegan natuurlijk. Gelukkig is jachtvlees ook niet zomaar voor elke consument verkrijgbaar, dus gebruikten mensen vroeger “gewoon gehakt”. Anno 2020 kunnen we natuurlijk het gehakt óók achterwege laten, want er zijn rulstukjes! Net zo lekker en wie wil er nou niet eten van een schotel zonder dierenleed!

moeders-jachtschotel

Vegan Jachtschotel

Moeders geveganizede jachtschotel met rulstukjes
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Diner
Keuken Dutch
Porties 5 personen

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram rulstukjes
  • 700 ml appelmoes
  • 1 kg aardappelen
  • 50 gram plantaardige margarine
  • 150 ml plantaardige melk
  • 4 eetlepels paneermeel
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met een klein beetje zout in 20 min. gaar. Giet ze hierna af
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar van +/- 20 x 30
  • Snijd de ui in halve ringen en pers de knoflook. Verwarm een koekenpan tot middelhoge temperatuur. Voeg de ui toe met een snufje zout. Fruit de uien tot ze helemaal glazig zijn. Voeg hierna de knoflook toe en bak deze nog even mee. Schep ze met regelmaat om. Voeg als laatste de rulstukjes toe. Bak de rulstukjes nog voor zo'n 2 minuten mee.
  • Verwarm in de tussentijd de plantaardige melk in een pannetje op laag vuur, maar laat deze niet koken. Pureer de gekookte aardappelen fijn met de stamper en voeg de melk en boter toe. Roer de puree goed door tot de boter helemaal gesmolten is. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel zout
  • Begin de schotel op te bouwen door de eerste laag van ui en rulstukjes op de boden te verdelen. Doe hierna de appelmoes eroverheen. Als laatste laag de aardappelpuree. Druk deze een klein beetje aan met een lepel of een vork. Voor een krokant laagje verdeel de paneermeel over de bovenkant van de schotel met daar een klein klontje boter bovenop
  • Bak de schotel af in de verwarmde oven voor zo'n 35 minuten
Trefwoord Schotel