Kruidcake is een klassieker onder de zoete lekkernijen, maar wist je dat je het ook heel goed vegan kunt maken? Een vegan kruidcake is niet alleen beter voor het milieu, maar ook gezonder dan de traditionele variant. En het beste van alles is dat het minstens zo lekker smaakt!
Maar wat is kruidcake eigenlijk?
Kruidcake is een cake die op smaak wordt gebracht met verschillende kruiden, zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Het is een zoete cake die vaak wordt gegeten als tussendoortje bij de koffie of thee.
Lekker experimenteren met ingrediënten
Het leuke aan het maken van een vegan kruidcake is dat je kunt experimenteren met verschillende ingrediënten, zoals ik heb gedaan door in de recept een courgette te gebruiken.
Het maken van een vegan kruidcake is helemaal niet moeilijk. Hieronder vind je een eenvoudig recept waarmee je zelf aan de slag kunt.
Kruidkoek cake
Ingrediënten
Droge ingrediënten
- 150 gram suiker of erytritol
- 160 gram havermeel (gemalen havermout)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- 1 eetlepel kaneel of koekruiden
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1 snufje zout
Natte ingrediënten
- 1 courgette
- 3 eetlepels speculoos
- 2 eetlepels agavesiroop
- 50 ml plantaardige melk
Vulling
- 2 handjes rozijnen
Topping
- 150 gram kokoscrème ook wel santen genoemd
- 50 ml kokend heet water
- schil van een sinaasappel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een grote kom
- Schil de courgette en rasp deze op de fijnste stand.
- Mix in een keukenmachine alle natte ingrediënten en voeg hierna de droge ingrediënten toe aan het mengsel en spatel rustig tot alles goed is gemengd. Voeg hier de rozijnen aan toe en meng deze goed door het beslag
- Giet het beslag over in een ingevette of met bakpapier bekleedde brownie- of taartvorm. Bak de cake af op 180 graden voor ongeveer 35 minuten. Laat de cake na de baktijd nog even in de oven staan voor +/- 15 minuten. Haal hem hierna eruit en laat hem volledig afkoelen.
- Smelt de kokoscrème au bain marie en voeg hier 50 ml kokend heet water aan toe en roer het geheel goed door zodat er geen klonten meer aanwezig zijn. Verdeel de kokoscrème over de afgekoelde cake en versier de bovenkant met sinaasappelrasp