Tips

Koffieschuimtest met plantaardige melk

Koffie

Sinds ik koffie drink (ik denk sinds mijn 18e jaar), ben ik dol op koffie mét melk. Dit was natuurlijk voor november ’19 altijd met koemelk, maar sindsdien ben ik over op plantaardige melk. Maar het was nog niet zo gemakkelijk om meteen de juiste melk te vinden waarmee ik hetzelfde schuim kon reproduceren als met koemelk. Het was dus tijd voor een koffieschuimtest met plantaardige melk!

Welke plantaardige melk schuimt goed?

Ik ging op onderzoek uit! Eerst online en daarna zelf door te proberen en te proeven. Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak. Daarom kan ik natuurlijk niet iets aanraden, maar wel afraden en een beeld geven welke type schuim je krijgt per type melk.

Soyamelk

Dit is misschien wel de meest bekende melksoort die er is naast koemelk. Ik kan me nog herinneren dat mijn nichtjes, die koemelkallergie hadden dit te drinken kregen. Ik kon me ook nog herinneren dat ik deze melk, koud, niet te drinken vond. Een weeïge smaak en zoetig. Nee, dit was niet voor me weggelegd. Máár,… warm is deze melk heel goed te doen! Hij schuimt supergoed en legt een dikke schuimige laag op je koffie. Enige nadeel is wel met Soyamelk, dat de melk niet goed mengt met je koffie, dus nadat je je koffie op hebt, heb je nog een boel schuim over. Mijn zoon van 1,5 maak ik hier heel bij mee. Die krijgt op het laatst het schuim van mij, zodat hij dit lekker op kan lepelen. Ik gebruik trouwens de ongezoete variant van soyamelk.

Havermelk

Deze melksoort heb je in heel veel verschillende soorten. De goedkopere varianten heb ik getest, maar deze schuimden niet zo best. Het schuim bleef niet lang van goede kwaliteit en mengde zich al snel met de koffie. De havermelk van Oatly schuimt wél heel goed! Deze smaakt ook beter dan de goedkopere varianten. Enige nadeel is wel dat Oatly wat prijziger is.

Vegan melk schuimtest

Amandelmelk

Deze schuimt voor geen meter. Dit is op zich ook niet zo gek, want amandelmelk bevat over het algemeen geen eiwitten en verzadigde vetten. Amandelmelk kun je wél heel goed voor andere dingen gebruiken, zoals een pap van havermout of in andere gerechten waar melk bij nodig is. Amandelmelk is wel gezond en bevat weinig calorieën. Dat laatste is dan weer mooi meegenomen, als je aan je lijn wilt denken.

Rijstmelk

Rijstmelk bevat weinig eiwitten, heeft wel veel veel koolhydraten en goede vetten.Helaas door het weinige eiwit, schuimt het niet goed.

Kokosmelk

Deze melk bevat net als amandelmelk weinig eiwitten. Kokosmelk schuimt hierdoor niet goed.

Conclusie: soyamelk en havermelk schuimen het beste!

Hieronder even opgesomd welke melk je het beste kunt gebruiken als je je latte of cappuccino niet wilt laten mislukken, of indruk wilt maken op je visite 🙂

Soyamelk
Havermelk (bij voorkeur Oatly)
Amandelmelk
Rijstmelk
Kokosmelk