Al een tijdje ben ik aan het experimenteren met hummus. Kikkererwten zijn zo veelzijdig! Zelf smaken ze eigenlijk niet echt ergens naar, dus daarom kun je helemaal los wat kruiden betreft.

Rauwe kikkererwten eerst koken

Om de lekkerste hummus te maken gebruik ik altijd rauwe kikkererwten. Omdat in kikkererwten lectine zit (een van nature giftige stof) is het van belang dat je ze eerst goed verhit door ze lang te koken. Maar maak je niet bang, als je geen zin hebt om dit voor te bereiden, kun je natuurlijk ook voor de makkelijke manier kiezen, namelijk kikkererwten uit blik of een zak. Deze zijn namelijk al gekookt.

Ga je toch voor rauwe kikkererwten? Top! Laat ze dan minimaal een nachtje weken in een ruime laag water. De volgende dag spoel je ze af en kook je ze in een pan met ruim water voor minimaal 45 minuten tot maximaal 1,5 uur. Hierna spoel je de erwten af onder koud water en pel je met je handen de velletjes zoveel mogelijk af. Het is niet erg als er wat blijven zitten.

homemade hummus

Hollandse Hummus

Totale tijd 5 minuten
Gang Borrelhapje
Porties 1 kom

Ingrediënten
  

  • 200 gram kikkererwten
  • 2 eetlepel tahin
  • sap van een halve citroen
  • 100 ml water
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel Hollandse groenten kruiden (Euroma>o.a. bij AH verkrijgbaar)

Garnering

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • +/- 8 kikkererwten

Instructies
 

  • Stop de gekookte kikkererwten in een blender samen met de tahin, citroensap, water, olijfolie en de kruiden. Bewaar een paar erwten voor de garnering. Mix ze in de blender tot een gladde massa. Is het nog te dik, doe er dan om en om water en/of olie bij, tot het wel naar je zin is.
  • Doe de hummus over in een schaaltje en strooi hier wat paprikapoeder overheen en giet nog een beetje extra vierge olie over de bovenkant. Leg de paar erwten die je bewaard heb er bovenop. Je hummus is nu klaar en moet stralen als een zonnetje!